WETENSCHAPPER

Sinds enige jaren verricht Geert Berghs wetenschappelijk onderzoek, verbonden aan de afdeling Logopedische en Audiologische Wetenschappen van de Universiteit van Leuven. Zo werd onderzoek gedaan naar podiumangst bij audities, en werd een pilotstudy uitgevoerd naar stemveranderingen gerelateerd aan de leeftijd bij de zangers van het Groot Omroepkoor.

Deze studie vindt momenteel een voortzetting bij het Nederlands Kamerkoor, Cappella Amsterdam, het Koor van de Nederlandse Opera en het Koor van de Vlaamse Opera. Naast de effecten van de leeftijd op de stem, zijn menopauze, leefstijl en vibrato in deze studie belangrijke thema’s.

Ook verrichtte Geert Berghs een studie naar de reacties van de valse en ware stembanden op spieractiviteit in de ledematen. Een onderzoek naar de belastbaarheid van de zangstemmen van beroepskoorzangers is in voorbereiding, in samenwerking met de Estse Muziek- en Theateracademie.

Geert Berghs hield presentaties over zijn wetenschappelijk werk op de Pan European Voice Conference (PEVOC) in Groningen in 2008, op de PEVOC aan de Musikhochschule Dresden in 2009, op het congres van de British Voice Association aan de Royal Academy of Music in Londen in juli 2011, op het congres van de CoMed in Frankfurt in mei 2011 en op de PEVOC in Marseille in augustus 2011.

© 2011 - Geert Berghs. Alle rechten voorbehouden.